top of page
Foto van schrijverDaphne

Maak je eigen wandkleed, deze keer met een zelfgemaakte weef loom!


Je kunt natuurlijk gewoon een echte mooie weef loom kopen van hout maar als je van plan bent hem toch maar 1 keer te gebruiken is het zonde van het geld. Je kunt vrij makkelijk er zelf eentje maken van karton, ideaal als je het weven gewoon eens uit wilt proberen zoals ik. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe ik te werk ben gegaan! Het maken van dit wandkleed heeft me in totaal minder dan een dag gekost. Het gaat veel sneller dan met bijvoorbeeld de latch hook techniek omdat je in een keer grote stukken opvult. Ander voordeel, deze heb ik volledig gemaakt met gerecyclede materialen zoals oude truien en wol die ik nog had liggen. Hij heeft me dus echt helemaal niets gekost!



Zo maak je de weef loom van karton

Je moet eerste een geschikt stuk karton vinden, dit kan bijvoorbeeld de deksel van een schoenendoos zijn voor wat kleinere wandkleden. Ik zelf heb een 'tray' gebruikt waarop potjes bij de supermarkt vaak geleverd worden.


Heb je een geschikt stuk karton gevonden dan maak je kleine sneetjes met een scherp mesje om de 1 cm in de hele lengte van kortste kan van het karton. Dit doe je aan de boven en aan de onderkant. Vervolgens gebruik je dun draad (ik heb deze gebruikt link, kost maar 1.39!) en span je deze aan een stuk door in de lengte over je karton heen, je hoeft het draad dus niet elke keer af te knippen. Je begint bijvoorbeeld links boven, haalt het draad door je sneetje en gaat dan naar beneden. Daar haal je het draad weer door een sneetje en schuif je een sneetje op, haalt hem daar weer doorheen en gaat dan weer terug naar boven met het draad. Zorg dat het draad goed strak gespannen staat! Zo blijf je door gaan tot dat heel je karton gevuld is met strak gespannen draden die zo'n 1cm van elkaar af staan. Zo ziet dat er ongeveer uit:



Weven

Nu is het een kwestie van opvullen! Er zijn heel veel verschillende technieken, het is verstandig om te beginnen met her en der een aantal 'zigzag' motiefjes. Dit zorgt ervoor dat het wandkleed mooi bij elkaar blijft, als je alleen maar met grote stukken wol bijvoorbeeld gaat werken dan kan het nog wel eens een beetje rommelig worden omdat de draden dan alle kanten op gaan staan. Bij het zigzag motiefje worden ze juist mooi bij elkaar gehouden, hieronder zie je een voorbeeld. Met een stuk draad aan je naald haal je hem steeds onder en weer boven. Vervolgens ga je terug in tegenovergestelde richting, dus waar je eerst 'onder' ging ga je nu juist bovenlangs. Heb je een paar rijen gedaan dan druk je van bovenaf met je vinger het draad naar beneden, zo zie je de verticale lijnen er minder goed doorheen.


Ik heb ook dikke slierten merino wol en stof van oude truien gebruikt. De oude truien heb ik in slierten van zo'n 10cm lang en 5cm breed geknipt. Vervolgens maakte ik er een bolletje van met 2 uitstekende slierten, deze slierten haal je door 2 verticale lijnen heen en door de spanning op de draden blijft het vervolgens gewoon zitten. Geen knopen nodig dus! Blijft het bij jou niet goed zitten? Gebruik dan dikkere slierten zodat het echt goed vastklemt tussen de verticale lijnen. Op dezelfde manier kun je ook bolletjes merino wol maken en deze vastklemmen tussen 2 lijnen. Toen alles bijna af was heb ik nog met een naald met wol eraan her en der een aantal 'loopings' gemaakt. Je haalt je naald door de lijnen en in plaats van de wol strak aantrekken zoals bij het zigzag patroon liet ik hele grote lussen erin zitten. Ook hier zijn knopen niet nodig, het enige waar je voorzichtig mee moet zijn is dat zo'n lus niet blijft haken want dan trek je ze er zo allemaal uit.



Afwerken

Als je tevreden bent met je wandkleed dan kun je hem voorzichtig uit het karton halen. Ik heb de kartonnetjes tussen de sneetjes om de beurt naar beneden gedrukt zodat ik het lusje er makkelijk uit kreeg. Zo zag dat eruit:


Vervolgens heb ik een tak als basis hanger gebruikt en deze door de lussen aan de boven kant gehaald. Nu kun je het wandkleed in principe al ophangen! Je zit waarschijnlijk alleen met de lelijke kale lussen aan de onderkant, hier kunt je als hij hangt nog stukken wol en stof aan vast maken om ze zo mooi weg te werken! Ik heb die van mij in een scheve vorm zo in lengte af laten lopen. De witte draden die je links ziet hangen is het enige dat geknoopt is, de rest heb ik met een bolletje zo in de lussen vastgeklemd.


Omdat dus eigenlijk bijna niets is vastgeknoopt en het geheel samenhangt door de spanning op de draden is dit wandkleed iets fragieler dan de vorige waar ik een post over gemaakt had. Lees die post hier mocht je dat nog niet gedaan hebben!










Comments


Gratis verzenden vanaf 22.50eu binnen NL - 1 tot 3 werkdagen levertijd - Eco friendly verpakking & materialen!

bottom of page