Waxinelichtjes maken zonder paraffine
Waxinelichtjes zonder schadelijke paraffine zijn er met sojawas of bijenwas. Deze waxinelichtjes zijn alleen vrij duur maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken! Hergebruik telkens dezelfde houder van metaal of glas, hieronder lees je hoe je te werk moet gaan.
Waxinelichtjes zonder paraffine
Heb je ooit wel eens nagedacht over wat er precies in die waxinelichtjes zit die je in huis gebruikt? Helaas bevat de meeste van deze kaarsen paraffine wax, een bij-product van de olie industrie. Hoewel paraffine wax goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen is, heeft het een aantal nadelen waar steeds meer over bekend wordt de laatste tijd. Ten eerste, paraffine wax produceert een hoop rook en stofdeeltjes wanneer het wordt verbrand. Dit kan leiden tot luchtvervuiling binnenshuis en kan zelfs bijdragen aan luchtwegproblemen zoals astma. Bovendien, paraffine wax bevat chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze worden ingeademd in hoge getallen, de stoffen worden zelfs gezien al carcinogeen, kankerverwekkend. Gelukkig zijn er alternatieven voor paraffine wax zoals soy wax en bijenwas. Beide soorten wax zijn milieuvriendelijker en gezonder voor je om mee te werken.
Soy wax is gemaakt van sojabonen en is biologisch afbreekbaar. Het produceert weinig rook en geen giftige stoffen wanneer het wordt verbrand. Soy wax wordt vaak geproduceerd op een duurzame manier, dus het is een goede keuze voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Bijenwas is een natuurlijke was die wordt geproduceerd door bijen en is ook een uitstekende vervanger voor paraffine wax. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar het geeft ook een mooie, heldere gloed aan je kaars vanwege de gele kleur en heeft een fijne kenmerkende geur van zichzelf. Bijenwas is ook hypoallergeen, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is om allergische reacties op te wekken.
Benodigdheden waxinelichtjes maken
Om zelf waxinelichtjes te maken met bijenwas of sojawas, heb je het volgende nodig:
Waxinelichtjes houder van metaal of glas, herbruikbaar
Kaarslonten met voet van zo'n 2.5 tot 3cm
Geurolie (optioneel)
RVS schenkkan, pan en hittebron
Stappenplan waxinelichtjes maken
Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kun je aan de slag! In minder dan 1 uur tijd kun je heel wat waxinelichtjes maken het is super eenvoudig. Hieronder een stappenplan:
Smelt de soy wax of bijenwas in een pannetje op een laag vuur in een au-bain marie constructie. Een au-bain marie constructie houd in dat je wax niet direct in aanraking komt met de hittebron. Je kunt de wax bijvoorbeeld in een RVS schenkkannetje doen en dit kannetje in een pan kokend water zetten. Zo smelt de langzamer en heb je ook meteen een handig uitschenk kannetje. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten en zorg ervoor dat de was niet te heet wordt, meer dan 90 graden is niet de bedoeling! Verhit de wax tot ongeveer 80 graden en laat hem dan weer afkoelen tot 65 graden, de wax is op dit moment al vloeibaar en zal ook vloeibaar blijven. Bij 65 graden kun je geurolie en eventuele kleurchips toevoegen om de wax een kleurtje te geven.
Plaats de kaarslonten met voet in het midden van je waxinelichtje houder, houd hem in het midden door bijvoorbeeld een wasknijper dwars over de houder te leggen en hierin de kaarslont vast te klemmen.
Giet de gesmolten was in de metalen of glazen waxinelichtjes houder.
Laat de kaarsen afkoelen en hard worden. Dit duurt ongeveer een uur, zorg dat de omgevingstemperatuur hoger dan 19 graden is, anders kunnen er witte vlekken ontstaan op je wax omdat hij te snel afkoelt.
Waarom zelf waxinelichtjes maken?
Door zelf waxinelichtjes te maken met soy wax of bijenwas, kun je niet alleen bijdragen aan een gezondere en milieuvriendelijkere leefomgeving, maar op de lange termijn ook kosten besparen! Met 1 KG wax kun je enorm vaak de waxinelicht houders telkens opnieuw hervullen, ook geen afval dus doordat je de normale standaard aluminium cupjes van waxinelichtjes weggooit. Probeer het zelf eens uit en laat me weten hoe het is gegaan!
Comments